Yazılım Tanımlı Ağ – SDN, simulatörler

Arif Ceylan/ Aralık 17, 2020/ , DERSLER/ 0 comments

Yazılım tanımlı ağ (Software Defined Network-SDN), Stanford Üniversitesinde 2008 yılında Openflow protokolü ile yayımlanan bir ağ mimarisidir. Ağ üzerinde çalışan bir SDN Denetleyici ağın tamamına hakim olmakta, yönetmekte, nelerin nasıl yapılacağını anahtar(switch) cihazlara bildirmektedir. Yazılım tanımlı ağlarda switchler, geleneksel ağdakilere göre daha aptal cihazlardır. Akıllı olan taraf Sdn controller-denetleyicidir. Yönlendirmenin nasıl yapılacağını denetleyici, switchlere bildirmektedir. Bu şekilde switchlerin-routerların maddi olarak daha hesaplı olmasını da sağlamış olur. Aynı zamanda ağın tamamından haberdar olan denetleyici sayesinde ağa kolayca hükmedilebilir, birkaç dokunuşla ağdaki cihazlar tümden programlanabilir, yönetilebilir, izlenebilir. Ağda bir sorun çıktığında denetleyici üzerinden de yönetimi daha kolay olmaktadır.

Openflow SDN’de kullanılan protokolün genel adıdır. Ağ içerisinde neyin nasıl yapılması gerektiğini belirten kurallar openflow içerisinde tanımlanmaktadır. Denetleyici, anahtar vs. tasarlanırken üretilirken bu protokole uygun olarak üretilir.

SDN veri düzlemini ve kontrol düzlemini birbirinden ayırmaktadır. Veri düzlemi verilerin iletilmesinden sorumlu olan bölüm, kontrol düzlemi de verilerin nereye, hangi yöntemle gönderileceğinin kontrolünün yapıldığı bölümdür. Veri düzleminde switchler çalışmaktayken, kontrol düzleminde denetleyici çalışmaktadır. Veri düzlemi ile kontrol düzlemi arasındaki ilişkileri tanımlayan protokol, openflow protokolüdür. Geleneksel ağda böyle bir ayrım bulunmamaktadır.

SDN başlarda küçük, kablolu ağlar için düşünülmüşken, sonralarda SDWAN, SDMAN, SDN-kablosuz vs. gibi mimariler de ortaya çıkmıştır.

Akademik anlamda da çokça araştırma konusu olan yazılım tanımlı ağlar simulasyon ortamlarında denenmektedir. Yazılım tanımlı ağlar için kullanılabilecek simulasyon uygulamaları:

Estinet, mininet, mininet-wifi(kablosuz sistemler için), ns3, OFNet, Omnet++ gibi uygulamalardır. Bu uygulamalar genellikle linux üzerinde çalışmaktadır.

Share this Post

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*